De aarde barst van de energie. Naast fossiele brandstoffen is er bodemenergie. Bij bodemenergie maak je gebruik van warmte en/of koude uit de bodem waarmee je een bodemenergiesysteem creëert voor grondgebonden warmtepompen. Daarmee haal je tijdens koude perioden energie (warmte) uit de bodem omhoog voor het verwarmen van de woning. In de zomer gebruik je de installatie omgekeerd en onttrek je koude energie uit de bodem waarmee je de woning koelt.
Deze bodemenergiesystemen bieden veel potentie. Een belangrijk onderdeel hierbij zijn grondboringen die alleen door gecertificeerde bedrijven mogen worden voorbereid en uitgevoerd.
Een warmtepomp kan bodemenergie omzetten in bruikbare energie om een woning te verwarmen en koelen. Zoals gezegd moet er in de bodem worden geboord om de aardwarmte te kunnen benutten. Een boorbedrijf zorgt voor een gat van ongeveer 150 millimeter in diameter en 100 tot 150 meter diep. Vervolgens installeren we een bodemwarmtewisselaar: een holle HDPE buis met een transportmedium.
Het boorgat wordt vervolgens van onderin de boring opgevuld met een zwellend medium, grout, zo wordt het geheel waterdicht en kan er geen menging van grondwater plaatsvinden tussen verschillende lagen in de bodem.
rekening mee houden?
bij projecten
Remeha ondersteunt je en neemt je veel werk uit handen. Dat doen we op verschillende manieren. Niet alleen dankzij betrouwbare en duurzame producten en oplossingen, maar ook met behaalde certificaten, toewijding, visie en met concrete innovatieve zaken.
Een voorbeeld hiervan is de tool Earth Energy Designer (EED) waarmee wij kunnen simuleren wat de temperatuur in de bodem is wanneer we onze warmtepompen toepassen. Dus wat de invloed is van de warmtepompen op de bodem. Daarmee kijken we hoe diep we moeten boren per locatie. We houden daarbij ook rekening met de grondsoorten en hoe deze energie geleiden.
Wil je weten wat Remeha voor jouw project kan betekenen, neem dan contact op met onze specialisten. Bekijk voorafgaand alvast onze grondgebonden warmtepompen.